5 întrebări în 5 minute cu Victor Mihăilescu, Director al Clubului Sportiv Universitar „Ştiinţa” Bucureşti
5 întrebări în 5 minute cu Victor Mihăilescu, Director al Clubului Sportiv Universitar „Ştiinţa” Bucureşti
1. CUPA EDU: Domnule Director, vă mulțumim pentru timpul acordat. Ne puteți da câteva informații despre istoricul și rolul C.S.U. „Ştiinţa” Bucureşti?
Victor Mihăilescu: Rolul CSU Știința București este dat tocmai de primele trei litere ale denumirii: CSU = club sportiv universitar. Teoretic, aceste CSU-uri ar trebui să reprezinte vârful sistemului sportiv din subordinea Ministerului Educației Naționale, alcătuit (în partea de performanță) din cluburi sportive școlare, licee cu profil sportiv și cluburi sportive universitare. Din CSU un sportiv care a trecut prin CSS, LPS ar trebui să fie capabil să facă trecerea către sportul de înaltă performanță, deci eu văd rolul CSU ca fiind unul formator, șlefuitor de talente.
Știința București a fost înființat în anul 2009 și de atunci încearcă să câștige campionate naționale dar și să furnizeze sportivi pentru cluburile mai mari la: baschet masculin, handbal feminin, volei masculin, kempo, atletism, motociclism. Facem aceste lucruri punând însă un mare accent pe educație. Credem cu tărie că fără educație înalta performanță nu poate exista așa încât îi susținem constant pe sportivii noștri pentru a-și definitiva studiile.
2. CUPA EDU: Care sunt performanțele înregistrate în cadrul secțiilor sportive ale C.S.U. „Ştiinţa” în perioada recentă?
Victor Mihăilescu: La baschet am terminat sezonul 2017/2018 pe locul al doilea câștigând dreptul de a evolua în LNBM, am câștigat campionatul de 3×3 feminin, am obținut locul al 2-lea în campionatul masculin de 3×3 și de asemenea am ieșit pe locul doi la tineret U20.
Suntem pe locurile 1 ale campionatelor naționale (eșalonul al doilea valoric) cu șanse reale de promovare atât la handbal feminin cât și la volei, lucru care mă bucură enorm. La kempo suntem multipli campioni naționali, la motociclism am câștigat campionatul național de endurocros, la atletism-maraton locurile I și III în campionatul național, proba pe echipe.
3. CUPA EDU: Referitor la baschet, C.S.U. „Ştiinţa” Bucureşti a înregistrat niște rezultate remarcabile în campionatul de 3×3, iar cu echipa de baschet masculin ați debutat în noul sezon competițional într-un proiect extrem de ambițios: DINAMO-ȘTIINȚA. Spuneți-ne mai multe despre aceste rezultate și acțiuni.
Victor Mihăilescu: Da, suntem campioni naționali la baschetul 3×3 feminin, obiectivul fiind ca sportivele noastre să reprezinte România la Olimpiada de la Tokyo 2020. Echipa de baschet masculin, prin intermediul parteneriatului dintre Dinamo și Știința evoluează în LNBM grupa de elită 1-8 din acest nou format competițional, iar tinerii noștri jucători acumulează minute consistente alături dar și împotriva unor sportivi remarcabili și consacrați în acest sport, experiență ce, consider eu,îi va duce spre echipa națională de seniori a României. Dezvoltând organic proiectul continuăm cu o grupă de excepție U16 care va fi urmată de U14 scopul final fiind crearea unei piramide axate pe conceptul integrat școală-sport.
4. CUPA EDU: De ce considerați că are cel mai mult nevoie sportul românesc în acest moment?
Victor Mihăilescu: De consens între oamenii care fac politici publice pe sport, de infrastructură, de un cadru legal care să încurajeze implicarea privatului în sport (și implicit evaluarea sportului de către stakeholderi privați) dar și să dea tuturor structurilor sportive acces la fondurile publice destinate sportului. O să încerc să detaliez puțin ultima parte – majoritatea sumelor care susțin sportul românesc în acest moment provin din fonduri publice, fie că vorbim de bani de la MTS, MEN, COSR sau primării și consilii locale. Consider că putem găsi variante prin care să dăm tuturor structurilor sportive de pe raza unei unități administrativ teritoriale acces egal la fondurile alocate de primării și consilii locale.
5. CUPA EDU: Care credeți că ar fi cele mai bune metode de încurajare a tinerilor spre practicarea unui sport ?
Victor Mihăilescu: Cel mai probabil jocul – totul trebuie să fie făcut în joacă la început, fără a avea ca scop rezultatul, însă în condițiile în care există atât de multe tentații în acest moment (cu care sportul nu prea poate concura cel puțin în primă fază, la vârste fragede), cred că rolul părinților este unul esențial. Cumva trebuie să îi convingem pe ei să fie perseverenți, să-și aducă tinerii la sport constant, să-i încurajeze cu fair play și chiar să practice sportul favorit alături de ei (însă pentru ca acest lucru să fie posibil ne trebuie infrastructură sportivă la standarde și revenim la punctul 4 😊)