Marinel Gerard DINU, antrenor C.T. „Anghel Saligny” din București , despre cea de-a doua ediție CUPA EDU, necesitatea competițiilor pentru baschetul de liceu și importanța sportului în rândul tinerilor

Marinel Gerard DINU, antrenor C.T. „Anghel Saligny” din București , despre cea de-a doua ediție CUPA EDU, necesitatea competițiilor pentru baschetul de liceu și importanța sportului în rândul tinerilor:

1. CUPA EDU: Domnule antrenor,v-ați prezentat cu o echipă care a impresionat prin dedicația cu care a evoluat, a fost o plăcere să urmărim meciurile de anul trecut. Cum a fost primită vestea organizării celei de-a doua ediții a competiției de baschet CUPA EDU?

Marinel Dinu: Încă de la finalul competiției de anul trecut, elevii mă întrebau dacă v-a mai fi și anul următor. Vestea că se va organiza a doua ediție i-a bucurat și din ce am discutat cu ei sunt motivați să se ridice la nivelul competiției.

2. CUPA EDU: Ce vă place și ce ați îmbunătăți la baschetul de liceu de astăzi?

Marinel Dinu: Deși baschetul a luat amploare în ultima vreme, nivelul tehnic și fizic al jucătorilor este mai slab decât în trecut, nivelul de spectaculozitate al competițiilor a scăzut față de anii trecuți. Asta se observă și în lipsa de interes a spectatorilor. Îmi place că elevii au dorința de a concura unii cu alții, mai ales dacă sunt la același club sportiv, dar sunt la licee diferite. Mă întristează faptul că, deși au simțit pasiunea și îndârjirea cu care se desfășurau competițiile în anii petrecuți de ei în liceu, unii antrenori, nu permit sportivilor să participe la aceste competiții, invocând eventuale accidentări sau alte motive. Prezența sportivilor legitimați la aceste competiții sporește spectaculozitatea și interesul colegilor nelegitimați.

3. CUPA EDU: Multă lume nu știe, așa că spuneți-ne cu ce rezultate se mândrește C.T. Anghel Saligny în competițiile sportive de liceu.

Marinel Dinu: Colegiul nostru se mândrește cu multiple participări la fazele naționale ale competițiilor sportive școlare, munca în echipă a membrilor catedrei a reușit să producă numeroase rezultate cu echipa de baschet de fete, de două ori titlul de campioană națională, un loc 2 și un loc 3, la ONSS și un titlu de campioană națională la Cupa Liceelor, ediția 2010; cu echipa de baschet de băieți, un loc 5 la faza națională a ONSS, multiple clasări pe podium la faza municipală și la diverse cupe. Handbalul (fete și băieți) a avut rezultate notabile prin participările la fazele naționale și prin clasările pe podium la fazele municipale în ultimii 10 ani. Voleiul băieți, de asemenea, a reușit rezultate minunate la faza municipală, ajungând în finala mare a ONSS constant în ultimii ani, iar echipa de volei fete, pe lângă numeroasele clasări în primele 3 echipe de pe municipiu, a obținut un loc 2 la faza națională a ONSS. Nu pot uita elevii de la disciplinele individuale, cros și tenis de masă, unde ne-am calificat constant la fazele naționale ale ONSS și unde, la tenis de masă feminin, am obținut un loc 5 și un loc 6.

4. CUPA EDU: Industria sportului a luat un avânt fără precedent în ultimii 15-20 de ani, cu toate acestea, interesul tinerilor pare tot mai scăzut față de sport, cum explicați? Sau este doar o impresie?

Marinel Dinu: Aveți dreptate. Interesul scade odată cu creșterea copilului. Vorbind de sportul în cadru organizat, cluburi sportive, în primul rând, cred că se pornește greșit de la baza piramidei, acolo unde se merge pe cantitate și nu pe calitate, unde nu este o strategie bine pusă la punct legată de sportul de masă și mai apoi de cel de performanță. Consecința acestui fapt este că la vârstele adolescenței copiii devin conștienți de nivelul slab de pregătire și renunță.

5. CUPA EDU: Minte sănătoasă, în corp sănătos, sunteți de acord? Nu cumva îndepărtarea de sport și educație fizică are un efect negativ și în privința rezultatelor academice?

Marinel Dinu: O, da! Mari personalități ale lumii au demonstrat acest lucru, multe națiuni din jurul nostru demonstrează acest lucru. Organismul uman are nevoie de aer, de joacă, de socializare, de o dezvoltare armonioasă, iar toate acestea se obțin foarte bine și eficient prin intermediul practicării activităților fizice de orice natură, în mod regulat.