Mihai TACIU, antrenor C.N. „Cantemir Vodă” din București, despre cea de-a doua ediție CUPA EDU și rolul sportului în rândul tinerilor
Mihai TACIU, antrenor C.N. „Cantemir Vodă” din București, despre cea de-a doua ediție CUPA EDU și rolul sportului în rândul tinerilor:
1. CUPA EDU: Bună ziua și mulțumim pentru timpul acordat acestei discuții! O nouă ediție a competiției de baschet „CUPA EDU” urmează în mai puțin de două luni: este bine să existe evenimente regulate, sau este mai interesant pentru elevi să fie competiții diferite an de an?
Mihai TACIU: Contează mult ca asemenea competiții să devină o regularitate, mai ales că au rămas foarte puține de acest gen, respectiv baschet.
2. CUPA EDU: Sunt încurajați elevii de astăzi să practice sport, sau sportul este privit ca o activitate, în cel mai bun caz, opțională?
Mihai TACIU: În momentul acesta pentru mulți elevi, a practica un sport este un efort prea mare cu care ei nu sunt obișnuiți, chiar dacă li se explică importantă deosebită pe care o are mișcarea, practicarea unui sport în special.
3. CUPA EDU: Povestiți-ne puțin despre tradiția sportivă a Colegiului Național „Cantemir Vodă”.
Mihai TACIU: În colegiul „Cantemir Vodă”, disciplina sportivă baschet are cea mai lungă tradiție, existând documente care atestă, ca primul meci oficial de baschet, cu foaie de arbitraj, a fost între liceele Cantemir-Vodă și Mihai Viteazul. Drept urmare, păstram în continuare această tradiție, reușind să ne menținem între primele patru/cinci licee din București.
4. CUPA EDU: Spuneți-ne un lucru pe care l-ați păstra și unul pe care l-ați schimba la baschetul de liceu de astăzi.
Mihai TACIU: Baschetul rămâne baschet, e bine așa cum se practică în licee.
5. CUPA EDU: Ce rol are sportul în educația tinerilor?
Mihai TACIU: Un rol esențial în pregătirea tinerilor, deoarece practicarea unui sport, mișcarea în general dezvoltă o multitudine de calități și deprinderi utile în viața de zi cu zi, în primul rând dezvoltarea și întărirea stării de sănătate a organismului, disciplină, ambiție dăruire, întrajutorare etc.