Radu DINU, antrenor C.N. „Aurel Vlaicu” din București, despre cea de-a doua ediție CUPA EDU, importanța competițiilor pentru baschetul de liceu și interesul tinerilor din ziua de azi față de sport

Radu DINU, antrenor C.N. „Aurel Vlaicu” din București, despre cea de-a doua ediție CUPA EDU, importanța competițiilor pentru baschetul de liceu și interesul tinerilor din ziua de azi față de sport:

1. CUPA EDU: Domnule antrenor, în primul rând, felicitări pentru anul trecut! A fost o finală extraordinară! Revenind la anul acesta, cum priviți organizarea unei noi ediții? Ce avantaje aduce o competiție cu tradiție, așa cum ne-am dori să devină și CUPA EDU?

Radu Dinu: O competiție este întotdeauna binevenită. CUPA EDU este însă o întrecere care reunește cele mai bune reprezentative ale liceelor din București, fapt care îi dă o importanță și mai mare, reprezentând o întrecere a orgoliilor celor mai titrate școli de baschet la nivel liceal din București.

2. CUPA EDU: De ce are nevoie baschetul de liceu la ora actuală, din punctul dumneavoastră de vedere?

Radu Dinu: Aveți timp suficient?! În primul rând, de competiții. Și felicit cu această ocazie Asociația PRAXIS IURIS pentru inițiativă. Un sportiv crește valoric mai ales prin meciuri, acolo capătă experiență, rapiditate în gândire, capacitatea de a lua rapid o decizie. În altă ordine de idei, este nevoie de profesori bine pregătiți, care să st stăpânească atât teoria antrenamentului sportiv cât și jocul de baschet, de profesori interesați de performanță și de un mod profesionist de lucru, de planificare atentă. Baschetul are nevoie ca prioritatea antrenorilor să fie dezvoltarea și progresul sportivului. Bineînțeles, avem nevoie de săli de sport, de timp suficient pentru fiecare clasă și de competiții școlare regulate.

3. CUPA EDU: Aurel Vlaicu este o unitate de învățământ cu mare tradiție în competițiile sportive, povestiți-ne puțin despre rezultate din trecut, dar și despre rezultatele notabile de astăzi.

Radu Dinu: C.N. Aurel Vlaicu a obținut, mai ales în ultimii patru ani, foarte multe medalii, atât în campionatele naționale, cât și în competițiile școlare, ONSS, CUPA EDU, Cupa Proedus. La noi există și un specific, astfel, rezultatele notabile vin la categoriile superioare de vârstă, U18, U20, datorită faptului că plecăm cu un handicap, majoritatea copiilor care optează pentru CNAV încep baschetul abia la clasa a IX-a, în timp ce celelalte echipe, la această vârstă, sunt deja formate. La ora actuala, la nivelul CNAV se întâmplă ceea ce se poate numi un schimb de generații, punând mare accent pe sportivii de la clasa a IX-a (U16), o generație de care cu siguranța veți mai auzi. Spre deosebire de alte echipe, la CNAV punem accentul pe o selecție inițială riguroasă și apoi cu munca până la epuizare cu cei selectați, transferurile de la alte echipe fiind rare.

4. CUPA EDU: Mai sunt interesați tinerii de astăzi de sport?

Radu Dinu: Greu de spus. Pana la o vârstă, da. Problema noastră este ca nu avem o cultură a muncii, a muncii organizate, a lucrului bine făcut. Modelele alese de tânără generație sunt greșite. Promovarea acestor antimodele este agresivă. Copiii din ziua de azi vor totul și vor totul azi. Dacă văd ca nu obțin ceva imediat, își pierd interesul și se îndreaptă spre altceva. Aici trebuie sa intervenim noi, antrenorii, sa avem măiestria de a le insufla dragostea pentru sport, răbdarea în pregătire cât și în obținerea progresului în primul rând și apoi a rezultatelor.

5. CUPA EDU: Sportul și educația sunt complementare, din punctul nostru de vedere, dar ce mesaj aveți pentru părinții care se tem că practicarea unui sport îi îndepărtează pe copii de studiu?

Radu Dinu: Atingem o problema delicată. Un părinte poate fi atât un sprijin pentru un viitor sportiv, cât și o frână în calea devenirii lui. Bineînțeles că este greșită concepția că sportul îi îndepărtează pe copii de studiu. Aici vă pot da ca exemplu clasa căreia i-am fost diriginte până anul trecut, din care toți sportivii au promovat examenul de bacalaureat. Ba mai mult, un sportiv cu rezultate notabile atât în sport, care, pe lângă multe medalii obținute a fost selecționat și în loturile naționale, cât și la învățătură, unde s-a luptat pentru titlul de șef de promoție, pierzând la doua sutimi este Nicu Ciucă, un exemplu care demonstrează nu numai că se poate, ci că este starea de normalitate.