Tudor Costescu – „Sportul în mediu academic performant este cel mai bun motor și stimulent educativ pe care un tânăr îl poate avea în zilele noastre.”
Cu aproape 20 de ani în urmă Tudor Costescu îi antrena pe elevii săi de la CN Spiru Haret din București și câștiga tot ce se putea câștiga la nivel de baschet de liceu în București.
Au trecut ani, timp în care Tudor Costescu a câștigat Cupa și SuperCupa României alături de BCM U Pitești, a antrenat echipa națională U18 masculin a României în cadrul Campionatului European Divizia A – ediția 2007, respectiv naționala U20 masculin la Campionatul European Divizia B – ediția 2017 și, în prezent, antrenează echipa națională a României și echipa Dinamo – Știința București din postura de antrenor principal. Cu toate acestea, Tudor Costescu rămâne cu sufletul aproape de baschetul de liceu și își face timp să acorde acest interviu în exclusivitate pentru competiția de baschet CUPA EDU
În urmă cu 18 ani erați antrenorul echipei de baschet a Colegiului Național Spiru Haret. Povestiți-ne puțin despre atmosfera de atunci, despre viața de liceu, cum erau jucătorii, cum erau elevii, cum erau fanii?
E o perioada de care îmi aduc aminte cu cea mai mare plăcere. Era vremea în care baschetul la nivel de licee era în plin avânt, emulația era extraordinară și valoarea tinerilor sportivi era foarte ridicată. De aceea și spectacolul oferit de meciuri era de calitate. Să nu uităm că mulți dintre elevii-sportivi din acele meciuri erau deja sau au devenit jucători de bază în Divizia A și echipa națională. În orice sală se juca, tribunele erau umplute de colegii celor din teren iar la meciurile din finalele competițiilor, cursurile se suspendau și sala Floreasca sau Polivalenta erau pline ochi.
Cât de mult contează o tradiție sportivă puternică într-o unitate de învățământ?
În afara de rezultatele pur sportive mi-e foarte clar că prestigiul deosebit câștigat de liceul meu a fost enorm și știu că, în timp, a crescut inclusiv nivelul academic al școlii. Au fost, de atunci, foarte mulți elevi buni care și-au dorit să fie parte din fenomenul baschetului de liceu alături de cei mai buni, fie din teren, fie din tribună.
Spiru Haret a avut în echipă mulți jucători care au făcut performanță în baschet la nivel național și internațional. Amintiți-le puțin elevilor de azi de câțiva dintre ei.
Am avut norocul să am ca elevi mulți jucători valoroși și mi-ar părea nedrept să omit vreunul. Chiar așa, cerându-mi scuze pentru cei ce nu se regasesc mai jos, pot enumera: Paul Helcioiu, Virgil Căruțașu, Bogdan Popescu, Sorin Dragomirescu, Octavian Bebe Alexandrescu, Viorel Mocanu, Mircea Arnăuțoiu, Vlad Moldoveanu, și mulți alții.
Pentru al doilea an consecutiv se organizează CUPA EDU , competiție la care participă momentan patru licee din Capitală: Spiru Haret, Anghel Saligny, Dimitrie Cantemir și Aurel Vlaicu. Ce impact poate avea o competiție de baschet între licee asupra baschetului românesc profesionist? Bineînțeles, o competiție așa cum ne-am dori cu toții: cu continuitate și cu implicarea cât mai multor unități de învățământ.
E foarte important ca jucătorii să capete atenția și importanța pe care o merită potrivit vârstei. Acum e important pentru ei să își asume responsabilități, să simtă apartenența la un grup, la o organizație ți asta se întâmplă la aceste competiții. Și sigur că din aceste competiții pot apărea și potențiale talente pentru sportul de performanță, care nu se îndreptaseră până în acest moment către baschet.
Ce calități trebuie să aibă un tânăr pentru a ajunge să performeze la cel mai înalt nivel în sport?
E foarte greu de răspuns succint la aceasta întrebare. Totuși e sigur că fără ambiție, disciplină, respect față de muncă și colegi, spirit de sacrificiu și o continuă dorință de a te autodepăși e aproape imposibil să construiești o carieră.
Este o întrebare cu un răspuns „sensibil”: cum se împacă sportul și rezultatele academice?
Nu cred ca există vreun dubiu: mai ales la această vârstă, sunt inseparabile, cu atât mai mult pentru baschetbaliști. E bine știut că baschetul e un sport elitist, cel mai răspândit joc sportiv în mediile înalte academice. Chiar în România sunt multe exemple de jucători de mare valoare cu rezultate școlare și academice deosebite, care au devenit dupa încheierea carierei sportive profesioniști respectați și apreciați în domeniile lor.
Conduceți lotul României și puneți bazele unei noi echipe naționale. Ce sfat aveți pentru adolescenții care visează să îmbrace într-o bună zi echipamentul naționalei și să fie colegi cu Vlad Moldoveanu sau Emi Cățe?
Să știe că acesta este cel mai înalt nivel sportiv la care pot ajunge – Echipa Națională – și să își propună în fiecare zi să ajungă acolo. Asta înseamnă să își dorească să fie mai buni, să se autodepășească și, nu în ultimul rând, să-și reprezinte țara cu mândrie.
Ne onoreză și ne bucură că sprijiniți competiția CUPA EDU. Alături de dumneavoastră, mai sunt implicați câteva nume grele din sportul românesc: Vlad Moldoveanu, Levente Szijarto, elevii dumneavoastră Daniel Ioniță și Zoran Vrkic, fotbalistul Andrei Ciolacu sau campionul la Endurocross, Andrei Boțoacă. Cât de importantă este această atenție pe care o acordă astfel de personalități unei competiții între licee și ce mesaj credeți că transmite?
Aceste eforturi confirmă cele enumerate de mine mai sus: sportul în mediu academic performant este cel mai bun motor și stimulent educativ pe care un tânăr îl poate avea în zilele noastre. Și exemplele enumerate sunt elocvente.
La final, vă rugăm să transmiteți un mesaj pentru fanii baschetului
Să se bucure de spectacol, să își încurajeze în număr cat mai mare echipa favorită și să nu înceteze să fie alături de sport, fie din teren, fie din afara lui.
Carte de vizită:
Nume complet: Tudor Costescu
Data nașterii: 07.02.1974
Zodia: Pește
Stare civilă: Căsătorit
Echipe la care a activat: BC Slam, CS Sportul Studențesc, BC Târgoviște, CSM București, BCM U Pitești, BC Timișoara
Palmares la nivel de liceu:4 titluri de Campion Național cu CN Spiru Haret, 9 cupe: „Sprite”, „Coca Cola”, „Cupa Liceelor”, „Cupa Orange”, etc.
Echipă la care activează în prezent: CS Dinamo Știinta București
***interviu în exclusivitate, realizat de Edward Stănescu („DinVestiar“) pentru CUPA EDU, Ediția 2018***
Credite foto: Sabin Malisevschi www.facebook.com/sabin74