Vlad Moldoveanu – „Sportul românesc are nevoie de implicarea tuturor!”

Vlad Moldoveanu, liderul naționalei României de baschet și fost căpitan al lotului, a răspuns prezent când s-a strigat „catalogul” Brand Ambassador-ilor de la CUPA EDU, Ediția 2018. Ca un lider veritabil, starul celor de la U BT Cluj-Napoca nu a stat pe gânduri și s-a implicat activ alături de celelalte personalități sportive invitate la CUPA EDU în promovarea evenimentului de la Arena de Baschet din cadrul FRB. Vlad a oferit și câteva sfaturi liceenilor care vor să îi calce pe urme și i-a încurajat pe jucătorii de la Spiru Haret. De altfel, extrema de forță a României a evoluat în adolescență pentru echipa C.N. Spiru Haret, antrenată pe-atunci de Tudor Costescu, în prezent antrenorul echipei de baschet masculin Dinamo Știința București și antrenor al echipei naționalele baschet masculin a României.

Ai plecat din România când abia începeai liceul aici. Povestește-ne cum a fost viața de liceu în Statele Unite.

Viața de liceu a fost mult mai strictă ca în țară. Eu am fost la o școală catolică privată, unde absențele nemotivate erau pedepsite drastic, ori cu scăderea notei generale care implicit afecta interesul colegiilor pentru tine ca jucător sau chiar cu neparticiparea la meciuri. La fel era și cu notele, exista un minim necesar pentru a putea juca. Acest lucru este valabil și în colegiu.

Cum se desfășoară competițiile de baschet între licee acolo?

Competițiile sunt structurate în anumite conferințe regionale. De exemplu, noi făceam parte din Washington Catholic Athletic Conference, probabil cea mai tare conferință per total din licee. Echipa fanion a acestei conferințe este DeMatha, care anual dă 4/5 jucatori spre D1 a NCAA. La DeMatha, de-a lungul timpului au fost jucători ca Dantley, Oladipo, Fultz si lista continuă. Noi am jucat tot timpul cu sala aproape plină.

Ce înseamnă pentru un elev din SUA să fie jucător în echipa de baschet a liceului?

Cu siguranță ai un alt statut în școală, dar profesorii nu te vor ajuta. Ești tratat ca orice alt student. Chiar dacă miercuri seară joci la ora 9 și ajungi acasă la ora 12, a doua zi la ora 8.10 trebuie să fii la ore cu temele făcute.

„PENTRU A DEVENI JUCĂTOR FOARTE BUN TREBUIE SĂ TRATEZI BASCHETUL CA UN JOB 24/24”

Ce îți mai aduci aminte din România. Ai apucat să joci în vreo competiție între licee?

Îmi amintesc că am jucat la Cupa Orange în Sala Floreasca. Eram destul de mic și nu mai țin foarte bine minte restul detaliilor, dar a fost o plăcere să joc din clasa a 8-a pentru echipa liceului Spiru Haret. Eu și cu Alex Ardelean eram mezinii echipei.

Participă patru echipe de top la CUPA EDU: Spiru Haret, Anghel Saligny, Dimitrie Cantemir si Aurel Vlaicu. Care este favorita ta?

Clar că Spiru 🙂
Și le urez băieților multă baftă!

Ce sfat ai pentru puștii care te urmăresc și care vor să îți calce pe urme și să ajungă să evolueze la echipa naționala?

Să fie seriosi, să muncească mult și să înțeleagă că pentru a deveni jucător foarte bun trebuie să tratezi baschetul ca un job 24/24. Asta înseamnă și să stii ce trebuie, și ce nu trebuie să faci în afara sălii. Cred că la nivelul unei cupe între licee baschetul trebuie practicat mai mult din plăcere și cu zambetul pe buze.

Pentru jucători este foarte important aportul fanilor. Ce mesaj ai pentru aceștia?

Să vină cât mai mulți la sală și să facă multă gălăgie!

Cum îți merge ție pe plan sportiv? Ai fost accidentat în ultima perioadă.

Am avut un an 2018 plin de accidentări, dar acestea cred că fac parte din viața oricărui sportiv. Important este cum reacționezi la fiecare accidentare. În orice lucru există și o parte pozitiva.

Ce obiective ai sezonul acesta?

Supercupa, Cupa, Campionatul.

„SPORTUL ROMÂNESC ARE NEVOIE DE IMPLICAREA TUTUROR.”

Ce părere ai despre competiția CUPA EDU, organizată pentru al doilea an consecutiv în București?

Este un lucru benefic pentru sport și pentru baschet. Acest tip de Cupe tot timpul ajută școlile să se unească și în același timp produc un spirit de combativitate și dorința de a demonstra că școala ta este mai bună. Toate sunt ingrediente necesare succesului în viață și în carieră, fie ea de sportiv sau nu.

Alături de tine se mai implică în promovarea și sprijinirea competiției CUPA EDU și fostul tău coleg de la națională, Levente Szijarto, Dani Ioniță și Zoran Vrkic de la Dinamo Bucuresti, campionul național al Romaniei la Endurocross, Andrei Boțoacă, campionul României la raliu Vali Porcișteanu, fotbalistul Andrei Ciolacu. Cum ti se pare ideea că mai mulți sportivi fac front comun pentru sprijinirea educației prin sport?

Mă bucură acest lucru! Sportul românesc are nevoie de implicarea tuturor. Orice mână de ajutor este binevenită. Educația prin sport este un lucru vital oricărei societăți!

Mulțumim mult și îți dorim multă baftă!

Carte de vizită:
Nume: Vlad Sorin Moldoveanu
Data nașterii: 11 februarie 1988
Zodia: vărsător
Statut: Căsătorit cu Krysta și are 3 copii: Dominic, Dani, Duncan.
Înălțime: 2.06
Post pe care evoluează: extremă
Număr pe tricou: 1
Palmares: 2x SuperCupa Poloniei, Campionul Poloniei, 2x SuperCupa Romaniei, Campionul României, Cupa Romaniei, Campion al Estoniei. Sfert finalist EuroCup.
Liceul la care a învățat: St John’s College High School
Echipe la care a activat: George Mason University, American University, Benetton Treviso, LeHavre, BC Kalev Kramo, Turow Zgorzelec, Stelmet Zielona Gora, U-BT Cluj-Napoca, Demir Insaat Buyukcekmece
Motto: Țintește spre lună și chiar dacă nu vei reuși, vei ajunge printre stele.

***interviu în exclusivitate, realizat de Edward Stănescu („DinVestiar“) pentru CUPA EDU, Ediția 2018***

Credite foto: Vlad Moldoveanu facebook – https://facebook/com/vladmoldoveanu9